Kategorier
Måltidsglädje Smaker

Matminnen

”Det luktar som vildhallonbuskar efter ett sommarregn”

Inget vitvin, men väldoftande sommarminne. 🙂

När jag läste till kostekonom så hade vi en lektion med vinprovning. Jag tyckte det va superintressant att få lära sig om hur man systematiskt kunde utvärdera smaker på olika sätt. Vilket jag senare även fördjupat mina kunskaper i med ytterligare vinkurser och läsande. Men den största insikten jag gjorde den dagen va inte i vinkuskap, utan det va en insikt om minnens betydelse för vår smakupplevelse.

Vi hade fått lite olika röda och vita viner och när jag luktar på ett av de vita vinerna, så känner jag en väldigt komplex doft som jag direkt känner igen. När läraren frågar hur vi uppfattar doften på det vinet, blir jag ivrig att få svara och säger med ett stort leende: ”det luktar som vildhallonbuskar efter ett sommarregn”. Mina klasskamrater tittar lite frågande på mig och ger deras beskrivningar som inkluderar: ”lera”, ”blöta löv”, ”brända pinnar”, ”lite söt doft”… Inte direkt possitiva associationer från dem, även om det egentligen är precis samma dofter som vi beskriver. Den stora skillnaden va att jag associerade den doften till något positivt.

Jag berättade om denna händelsen för min syster och hennes spontana respons när jag gav doftbeskrivningen va: ”Vid stora stenen”. Hon kunde direkt peka ut var denna doft förekommit i våran barndom. Och visst är det där jag också föreställde mig själv när jag kände doften av vinet. Ståendes på den stora stenen som ett barn, i den varma sommarsolen som håller på att torka upp vätan av det korta regnet. Med de snåriga vildhallonen växande runtomkring. Även om både stenen och buskarna sedan länge är borta, så finns minnet av doften och känslan kvar.

De flesta av mina kursare va inte så förtjusta i smaken av det nämnda vinet… Samtidigt som jag minns det som ett av de godaste viner jag någonsinn smakat… Speciellt då det fick mig att känna värmen från solen och doften av sommar.

Denna händelse fick mig att inse hur stor inverkan minnen och associationer har på vår smakupplevelse.
Ni får gärna skriva en kommentar om ni varit med om något liknande? Eller om ni har något speciellt matminne som ni skulle vilja återuppleva.

Ses nästa vecka!
Ann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *