Rent och rättvist

Vet vi egentligen vad det är vi äter?
Vem är det som får betala för den billiga maten vi köper?
Och innehåller maten det vi tror den ska göra?

Senaste veckorna har jag funderat en hel del på det här med ren och rättvis mat. Något som påmint mig om detta är serien ”Rotten” på Netflix, som jag rekommenderar för fördjupad kunskap, speciellt avsnitten om choklad och det om jordnötter/allergier.

Ju längre bort ifrån matproducenten vi kommer, desto viktigare är det att vi ändå försöker kontrollera vad det är vi äter. Jag betalar gärna mer för den mat jag vet producerats på ett schysst sätt och där odlaren fått rättvist betalt. Varje gång jag köper något som känns för billigt, så är det troligtvis någon annan som fått betala med sin hälsa eller ekonomi. Och det är sällan den som står för den verkliga kostnaden som är den som har råd med det. Jag förstår att endel som läser detta kan känna, ”men jag har inte råd med dyrare mat”, då blir det än viktigare att välja rätt sorts mat. När jag jobbade i livsmedelsbutik va min insikt att de som oftast klagade på ”dyr mat”, va samma personer som köpte mest av den onödiga maten som godis, chips, läsk och liknande. För folkhälsans skull, kunde den maten lätt fått vara dyrare. Men om man håller sig till bra rena råvaror som rotfrukter, kål och baljväxter, så kan man få massa bra mat utan större kostnad.

Men hur kan vi egentligen veta hur bönderna som odlade chokladen eller kaffet har det. Det enklaste vi kan göra är att alltid välja rättvisemärkt och ekologiskt så långt det är möjligt. Det finns även några märken som jobbar med ”direct trade”, då man tagit bort mellanhänderna, så bönderna kan få betydligt bättre betalt. Handlar man svenska råvaror, så försök att handla direkt från bönderna eller så lokalproducerat du kan och även där ekologiskt. Någon frågar säkert om man kan lita på märkningarna? Det förekommer tyvärr ibland att märkningarna missbrukas, men det är betydligt större kontroll på de gårdar som har märkning än de som inte har det. Och i vilket fall, så markerar du varje gång du handlar lokalt, ekologiskt och rättvisemärkt att du vill ha produkter som är snälla både mot människor och miljö.

Att använda ekologiska produkter är en aspekt på rent, men för mig handlar rent även om att använda rena råvaror utan halvfabrikat och tillsatser. När det kommer till att laga allergianpassat så är det kritiskt att alltid veta exakt vad som finns i maten. Enklaste sättet att ha koll på det, är att använda rena råvaror så långt det går. Använder man samansatta varor som t.ex. senap och buljong är det viktigt att spara innehållsförteckningen och läsa igenom den, för att ha koll på allt. Den vanligaste orsaken till ofrivillig allergiframkallan, är att man använt någon kryddblandning eller sås som smaksättare, där man inte har koll på alla ingredienser. Eller att man använt ett halvfabrikat där man tror att den fabricerade produkten ska innehålla samma som orginalet, som exempel kan nämnas att lättmajonäs innehåller mjölk och maränger kan vara gjorda på mjölkprotein istället för ägg.

När man använder rena råvaror så kommer man även få fram renare och mer komplexa smaker. För att det också ska smaka bättre, så behöver man ha koll på smakerna så att de framhäver varandra på ett bra sätt. Vanligaste felet jag upplever att personer gör när de lagar mat, är att de blandar för många smaker och tror att det då ska smaka bättre. Att använda grillkrydda kan vara ett sätt att alltid få ok smak, då det smakar ok och dämpar otrevliga smaker, men vill du få minnesvärda smaker bör du hålla dig till rena kryddor. Men tankar kring kryddsättning, får vi fördjupa oss i en annan gång.

Hoppas ni fått lite inspiration och tankar med dessa rader.
Kommentera gärna hur ni tänker själva!

Ha en bra dag nu, så ses vi nästa vecka!
/Ann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *