Komponera en god måltid

Att få till en god måltid kräver lite eftertanke. Idag tänkte jag ge några enkla konkreta tips att tänka på för att få till en god måltid för att sprida måltidsglädje.

En god vardagsmiddag med vänner.

Förstärk tillfället
Det första att tänka på är vad det är för tillfälle måltiden ska vara en del av. Är det en vardagslunch, en helgmiddag eller en bröllopsmåltid? Oavsett vilket, så vill du att måltiden ska förstärka den situationen. Vid en vardagslunch så vill du hålla det enkelt, få ett avbrott ifrån jobbet och få energi för resten av dagen. Vid en helgmiddag vill du ha en måltid som samlar familjen, som man kan prata kring, som gärna kan få ta lite lagom lång tid och det gör inget om man drabbas av matkoma efter. Bröllopsmiddagen behöver vara uppdelad i flera steg så man kan få in aktiviteter och tal. Där ätandet blir lite av en paus från det formella, då man hinner prata med de andra gästerna. Och där maten ska ge energi i lagom små doser för att man ska orka hela dagen. Så oavsett typ av måltid, så är det alltid bra att utgå från att förstärka tillfället med maten.

Tänk på måltidsmiljön
Vid en måltid så stimuleras alla sinnen, för att njuta av maten rekommenderar jag dig att tänka till kring ljud och ljus. Vi har svårt att riktigt njuta av maten om vi störs av något vi upplever obehagligt. Obehagligt kan då både vara för mycket eller för lite. Vid en middag med tämligen få personer i en stor lokal är ofta det obehagligaste ljudet tystnad, då kan lösningen vara att sätta på lugn bakgrundsmusik. I en skolmatsal försöker man istället sätta in så mycket ljuddämpande material som möjligt, för att få en bättre ljudmiljö. Att bli bländad av för starkt ljus är väldigt irriterande, men det är även otrevligt när ljuset är för dämpat, så man inte ser färgerna och kontrasterna i maten ordentligt. Lagom är bäst även när det gäller måltidsmiljö. Och även när det gäller miljön tänk på att anpassa till att förstärka tillfället.

Tilltala alla sinnen
Ett bra sätt att skapa en intressant måltid är att jobba med kontraster, speciellt i färger och konsistenser. Har man flera serveringar bör man också tänka på att skapa kontrast mellan rätterna. Har man en lätt förrätt och dessert, så vill man ha en tyngre huvudrätt och vice versa. När man talar om färger är det bra att tänka till hur den färdiga maten kommer se ut och se till att där finns något som bryter av på tallriken. För den mest fulländade måltiden bör man ha med minst tre olika konsistenser i varje rätt, som exempel något krispigt, något lent och något tuggigt. När det kommer till smak och doft vill vi inte ha lika mycket kontraster, utan där krävs ett samspel där vi vill att smakerna förenas på ett bra sätt. Mer detaljer kring att komponera smaker blir vid ett senare tillfälle, då det är ett mer komplext ämne.

Utgå från den som ska äta
Detta är det allra viktigaste om du frågar mig, att anpassa måltiden till den som ska äta den och det som ska firas. Handlar det om festmåltider, så tycker jag att man ska utgå från det som ska firas om det så är ett brudpar eller att det är midsommar. Maten, dukningen och måltiden ska spegla tillfället och personerna, men även de som ska äta.
Vid mindre måltider, fråga vad gästerna tycker om. Försök få till en grundmåltid som passar alla och komplettera med tillbehör vid behov. Till exempel: laga en vegansk gryta då det är en vegan i sällskapet, men ha med creme fraiche eller bacon som tillbehör till ”den som vägrar äta veganskt”. Våga testa nya smaker och tillbehör, men ha en säker bas som du vet funkar.

Med dessa fyra enkla tips på hur man kan komponera en god måltid, så hoppas jag att ni ska få mer måltidsglädje i ert hem framöver.

/Ann

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *